Veselé chvíle v životě lidu českého - Zíbrt, Čeněk, 1864-1932 (Vyšehrad, 2006)
Jde o dnes již klasické dílo, materiálově velice cenné, které se stalo základem oboru české lidové kultury a národopisu, dílo dodnes nepřekonané, jež stále zůstává inspirujícím zdrojem poznatků o lidovém životě. Kniha je rozdělena do osmi tématických celků podle ročních období od Nového roku do Vánoc. Jde o přástky, masopust, Velikonoce, Letnice, dožínky, podzimní zvyky a obyčeje a Vánoce; poslední kapitola ukazuje rub zvykové idyly - obřady a zábavy při slavnostní porážce některých domácích zvířat. (Sám autor se k těmto zábavám staví s morální kritikou). - Celý text směřuje k zachycení a vykreslení věrné podoby obyčejů a zvyků v českých zemích. Snaží se populární a čtivou formou seznámit čtenáře s rozmanitými podobami slavností i lidových her. Autor prostudoval množství archivních materiálů i řadu folkloristických prací jiných badatelů, ale i beletristických děl, starých letopisů, kronik a legend. Vytvořil dílo, které svěžím způsobem popisuje lidovou kulturu českého venkova a uchovává tak její hodnotu jako kulturní dědictví. - Doplněno mnoha kresbami, poznámkami, bibliografií a vysvětlivkami, na závěr pak věcným rejstříkem.