Falzum - Ludva, Roman, 1966- (Host, 2012)
Detektivové Josef Rambousek a Kryštof Fridrich jsou členy speciální skupiny na řešení případů krádeží uměleckých předmětů, především starožitností a sakrálních památek. Ve své práci se pohybují především v oblasti aukčních síní, v galeriích a muzeích, v prodejnách s antikvitami či v nejrůznějších sbírkách státního i soukromého charakteru. Často je však jejich pátrání zavede i do odlehlých krajů, kde motiv rafinované loupeže cenného díla vyplouvá na povrch jen zvolna a znenadání. Tak je tomu třeba hned v první povídce, kdy je v obci Svatý Jan zavražděn zdejší farář Adam Vlha, jehož smrt úzce souvisí s výměnou vzácného gotického zvonu z patnáctého století z místního kostela. V dalším příběhu pak oba vyšetřovatelé řeší násilný skon kurátora výstavy plakátů Marka Jasného, jenž byl starou střelnou zbraní zabit ve svém bytě ranou do týla. Ve třetí próze vyšetřují Rambousek s Fridrichem uškrcení mladé dívky a vzácné labutě, jejichž těla naleznou na zamrzlých jezerech nedaleko Olomouce. K objasnění této záhady připěje série několika artdecových figurek ve tvaru pelikána. V podobném duchu se pak odehrávají i zbývající případy.