Nahořklá vůně chmelu - Ptáčková, Jindřiška, 1943- (Původní česká detektivka, 2020)
Detektivní román řeší okolnosti smrti staré ženy, které souvisejí s její dávnou účastí na chmelové brigádě v rámci středoškolského studia. Jaká je příčina smrti sedmasedmdesátileté Julie Doubravové? Vše nasvědčuje tomu, že kdosi měl důvod ztrpčovat jí život a neustále v ní udržovat pocit viny. Ta se skutečně skrývá v dávné minulosti, kdy povinností středoškolské mládeže byla účast na chmelových brigádách, kde byli dospívající občas stavěni do situací, s nimiž se těžko vyrovnávali. Vyšetřování se ujímá kriminalista Viktor Eret, který brzy narazí na případ tragické smrti mladého chlapce, který by se současnou vraždou mohl souviset. Zkušený vyšetřovatel je navíc brzy postaven před velké morální dilema... Nakladatelská anotace.