Děti s hvězdou - Escobar Golderos, Mario, 1971- (CPress, 2020)
Román zachycuje příběh dvou židovských chlapců, kteří prchají v době druhé světové války před hrůzami holocaustu. Píše se rok 1941 a v okupované Francii se stupňuje nacistický teror. Mladí židovští bratři Jacob a Moses zůstali v Paříži úplně sami - jejich rodiče jsou daleko a teta, která je měla na starosti, zemřela. Existuje jediný způsob, jak se vyhnout transportu do koncentračního tábora: útěk. Na své cestě za ztracenými rodiči poznají mnoho podob lidskosti, která je důkazem, že naděje přežívá i mezi hrůzami války. Nakladatelská anotace.