Haiti - Křížová, Markéta, 1974- (Stručná historie států, 2009)
Indiánské kultury na ostrově před příchodem Evropanů. Španělská kolonizace, zavedení otrokářského systému, pěstování cukrové třtiny. Vznik francouzské kolonie Saint Domingue v západní části ostrova na konci 17. století. Povstání otroků a vyhlášení republiky Haiti na počátku 19. století. Nejednoduchá historie Haiti ve 20. století - americká okupace, diktátorský režim Duvalierů, současné problémy nejchudší a nejméně stabilní země amerického kontinentu. Základní geograficko-politické údaje o Haiti shrnuje závěrečné encyklopedické heslo.