77 šibenic - Morgenstern, Christian, 1871-1914 (Verše (Vyšehrad), 2020)
Výbor z nejslavnější sbírky německého básníka Christiana Morgensterna, napsané již na počátku dvacátého století, jehož groteskní poezie dokáže upoutat i dnešního čtenáře bohatou fantazií, nápaditostí, hravostí a vtipem. Zakladatel německé nonsensové poezie zaplnil své verše bizarními postavami i tvary a zcela originální, nepřehlédnutelnou groteskní nadsázkou. Obdařil je i svébytnou poetikou, v níž se na jedné straně odrážely tehdejší myšlenkové a filozofické proudy, na straně druhé však v sobě nesly i intenzivní náboj humoru, smysl pro hravost i jazykový vtip. V pravém slova smyslu se tak autor stal zakladatelem ve své době ojedinělého typu básnictví, které dovedl s bravurní jistotou k naprosté dokonalosti. Morgenstern prohlašuje, že jeho texty jsou vlastně psány "velkým dítětem pro velké děti" a záměrně pracuje se sklonem ke zdánlivě literární nevážnosti, kterou navíc zdůrazňuje jakousi intelektuální ztřeštěností. Ponechává naprostou volnost a průchod domnělým absurditám, které ho napadly, které však v konečném výsledku přinesly zcela neobvyklou a originální žeň průpovídek, říkánek i komických epizod.