Taliáni - Cavanna, François, 1923-2014 (Dijon, 2020)
Autobiografická kniha, v níž autor - známý francouzský spisovatel a karikaturista, spoluzakladatel satirického časopisu Charlie Hebdo - vzpomíná na své dětství poblíž Paříže a na otce, který byl italským přistěhovalcem. Vzpomínková kniha Taliáni (vyšla roku 1978) je za srdce beroucí vylíčení Cavannova dětství před druhou světovou válkou v Nogent-sur-Marne u Paříže. A spíše než o italských přistěhovalcích ve Francii živících se jako zedníci je to kniha věnovaná přímo autorovu tátovi, negramotnému zedníkovi s velkým srdcem a lidovou moudrostí. S nenapodobitelným stylem píše otevřeně o své rodině, nogentské základní škole, kamarádech i o hrách nogentských dětí i o společenských a politických poměrech v předválečné Francii. Očima dítěte líčí dospívání chlapce z chudé rodiny na okraji Paříže v dětské partě hrající si ve stružkách u chodníku, první čtenářské i erotické zkušenosti i objevování světa dospělých. Cavannův pohled je pronikavý a jde do hloubky. Nakladatelská anotace. Kráceno.