Černý oheň z Byzance - Husemann, Dirk, 1965- (Euromedia Group, 2020)
Historický román erudovaného autora. Řecký oheň je zbraň nevídané síly, jež by dokázala zničit všechny nepřátele. Není divu, že o něj usiluje anglická královna i sultán Mehmed. A mezi nimi je Thomas Dallam, který má také oheň získat. Ale pro koho? Londýn 1599. Stavitel varhan Thomas Dallam cestuje z pověření královny Alžběty I. do Konstantinopole, aby předal sultánu Mehmedovi mimořádný dar - samočinně hrající varhany. Ve skutečnosti však Dallamova cesta slouží úplně jinému účelu. Mladý Angličan pátrá po řeckém ohni - legendární zbrani Byzantinců, která dokázala vznítit i vodu. Když se o tom sultán dozví, začíná v prastarých ulicích a domech Konstantinopole hon na nepředstavitelně mocný ohnivý živel. Nakladatelská anotace.