Dobrodruh z paneláku - Matějček, Lukáš (Albatros Media a.s., 2020)
Dobrodruh Lukáš Matějček v částečně autobiografickém románu vypráví o tom, jak v osmnácti vyrazil z Ostravy poprvé do světa. Stopoval do Íránu, kde ho už po pár hodinách okradli o většinu věcí a zavřeli do vězení. Překážky překonal, po návratu odmaturoval a brzy nato odletěl na půl roku do nepálských hor učit děti angličtinu. Pak se přesunul do Indie – a právě ta mu změnila život. Skamarádil se tam totiž s výrobcem kožených doplňků, se kterým později založil úspěšnou módní značku.