Lotosové kyvadlo - Vondra, Jaromír (TZ-one, 2020)
Ústředím je vyprávěná životní etapa, odehrávající se v Severní Dakotě po roce 1870, která svými odbočkami jen pokaždé vede zpět do komplikované duše dychtivého umělce Remuse. Odraz rozvíjejícího se podvědomí dostává v jeho dnech stále více prostoru, což ho mnohdy přivádí do bezvýchodných úskalí. Vlivem převratné příhody, kdy se mu s otcem podaří ukrýt před doslova mučivou vraždou, se posléze rozhodne zaměstnat jako kreslíř portrétů hledaných zločinců. Při zdánlivě natolik důležité a zároveň netíživé práci však brzy sám pozná skutečnou podobu svého vnitřního projevu a jeho možné důsledky. Postupně tak zjišťuje, jak mu pouhých pár zhotovených kreseb dovede zcela změnit celý způsob života. Tím se jeho původní představy o práci pro zákon z pohledu kreslíře ocitají daleko mimo krutou pravdu. S narůstajícími kontakty lidí a děsivými událostmi, kterých se stává svědkem i účastníkem, se ocitá ve stále složitějším postavení. Postavení, jenž ho neúprosně pasuje do čela nemyslitelných rozhodnutí. Svými volbami nevědomky vchází neustále hlouběji do křižovatky hned několika nesouvisejících a zcela odlišných osudů, které se ovšem ve svém vyústění prolnou s tím jeho. Navzdory tomu, jak kdy žil, tak nyní ve svém vlastním příběhu kráčí jako rozhodující článek mezi skrytými, zato mnohdy nádhernými lidskými útrobami a možnostmi, které ho mohou dovést k jejich záchraně.