Polsko - Řezník, Miloš, 1970- (Stručná historie států, 2002)
Autorovi se podařilo v poměrně útlé knížce zachytit všechny důležité události složitých polských dějin. Všímá si zejména vývoje země ve 13. - 15. století, kdy se integroval a rozvíjel polský stát až do podoby evropské velmoci. Také další staletí (16. -19.) poznamenaná mnohými válkami (zejména s Turky) a rozpadem státu (trojí dělení Polska) jsou přehledně vyložena. Zhuštěnou formou výkladu autor popisuje moderní polské dějiny ve 20. století až do r. 1989 a krátce v dalším období. Na závěr je připojena kapitola o česko-polských vztazích v průběhu staletí, dále doporučená literatura, encyklopedické heslo a důležité informace pro cesty do Polska - něco velice málo nezbytných slov a frází a poučení o výslovnosti polštiny. Pouchovv D3a1l