Postupim a Československo : mýtus a skutečnost - Churaň, Milan, 1931-2022 (Otazníky našich dějin, 2001)
Polemická studie. Snaží se doložit, že odsun nebyl realizován na základě rozhodnutí velmocí, ale že jeho prosazení bylo dílem českých nacionalistů a domácích a sovětských komunistů. Autor se též domnívá, že dokumenty na konferenci podepsané nemají platnost mezinárodních smluv. (V příloze je publikován protokol a zpráva z jednání konference.)