Moře - Kolmačka, Pavel, 1962- (Delfín (Triáda), 2010)
Do svého nového opusu zařadil Pavel Kolmačka kolem devadesáti básní, které rozdělil do pěti oddílů. V těchto cyklech autor neustále pracuje s motivem moře, které zde zaujímá hned několik významových rovin. Oceán se pro autora například stává nekonečným prostorem, v němž člověk "proplouvá" nejistotami, dostává se do víru překvapivých zvratů osudu a v neposlední řadě se mnohokrát ocitá v nebezpečí života. Moře však není pro Kolmačku pouze symbolem nezkrotného živlu, jenž často zásadním způsobem promlouvá do lidského bytí a existence. Stává se pro něho i zdrojem síly, která pohybem vod a rozsáhlou přírodní říší přináší člověku inspirující poznání o jeho sepětí s původním světem v "panenském" tvaru. Kolmačkova poezie se i v této sbírce pokouší navázat na předcházející práce, na druhé straně se však autor snaží vybudovat výstavbu verše přece jen trochu odlišným způsobem. V mnohem menší míře autor pracuje s rýmovou polohou a po formální stránce dává tentokrát přednost sevřenému a volnému tvaru.