Pomocná škola Bixley : 1979, 1987, 2011 - Blatný, Ivan, 1919-1990 (Delfín (Triáda), 2011)
Kniha je rozdělena do tří částí: v první je sbírka otištěna v podobě, v jaké vyšla roku 1979. Obsah druhého oddílu pak tvoří verše, které se objevily v následujícím vydání (1987) ve významném torontském nakladatelství české exilové literatury a v původním vydání nebyly publikované. Závěrečný blok pak zahrnuje texty, které rovněž vznikaly v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století a pocházejí z autorovy pozůstalosti. Blatného básně z tohoto období jsou již poznamenány jeho duševní chorobou. V některých verších je více než zřetelný boj, který se soustředí na snahu získání kontroly celistvosti nad vlastním uvažováním, které je ovšem již psychicky příliš oslabeno. I proto jsou některé jeho texty již téměř nesdělitelné a odrážejí pouze stav jeho narušeného vědomí. A tak se charakteristickým znakem tohoto souboru stává řetězení představ a výjevů, jež jsou pojaty nejen jako básně, ale i jako koláže, poznámky, výzvy, výroky i citáty, které však ve svém konečném souhrnu podávají svědectví o člověku, pro něhož se jeho mateřština stala symbolem jak ztraceného domova, tak i uzavřeného světa, v němž žil.