Hlava žáru - Binar, Vladimír, 1941-2016 (Delfín (Triáda), 2009)
Cyklus "Hlava žáru" obsahuje především ukázky z Binarova básnického díla, které ponejvíce vznikalo v průběhu téměř deseti roků, a to v letech 1959-1968. Autorova poezie je zde rozčleněna do dvanácti oddílů a přináší především verše, v nichž se převážně v lyrických polohách střídají momentky z každodenního, obyčejného života, jež se mnohdy promítají a dostávají až do snových rozměrů. Rozpor mezi oběma těmito póly, tedy mezi skutečností a fikcí, pak navíc vytváří myšlenkovou základnu, jejímž prostřednictvím dokáže Binar konfrontovat i polemizovat s dobovou realitou. Důležitou a podstatnou součástí tohoto souboru je pak rozsáhlá, závěrečná koláž, nazvaná "Kolokvia I". Autor se v ní pokusil zachytit nepatetickou a civilní formou své vzpomínky, postřehy a názory, které sahají od jeho dětství až do osmdesátých let minulého století. Právě v těchto poznámkách můžeme sledovat skoro dokumentární záznam jednoho lidského života, v němž například ožívá atmosféra Ostravy konce padesátých a počátku šedesátých let, Binarovy literární začátky, jeho vysokoškolská studia i ovzduší tehdejší pražské filozofické fakulty.