Příběhy Tóry : patnáct biblických zamyšlení - Divecký, Jan, 1972- (P3K, 2010)
Autor se snaží - na rozdíl od klasických židovských učenců - skloubit nejnovější poznatky vědy o vzniku a vývoji světa s textem Tóry. Vychází při tom nikoliv z Talmudu, ale z komentářů židovských středověkých i novověkých učenců. Čtenář se tak seznámí s židovským hodnocením stvoření světa a člověka, potopy, Abrahamovy oběti, exodu z Egypta, obdržení Desatera či zhotovení zlatého telete. Většina židovských interpretací se totiž diametrálně liší od křesťanských výkladů. Kniha je doplněna stručným slovníčkem pojmů a přehledem použité literatury.