Jak se dělají filosofie - Vašíček, Zdeněk, 1933-2011 (Delfín (Triáda). Červená řada, 2012)
Zdeněk Vašíček usiluje ve spise, na kterém pracoval v posledních letech svého života, o jistou meta-filozofii: jde mu o kritické úvahy nad pojmem a podstatou filozofie (nebo spíše filozofií, neboť dle Vašíčka existují jednotlivé filozofie, nikoli jedna filozofie jako taková). Cílem autorova výkladu je zkoumat strukturu filozofií a způsob, jak jsou utvářeny filozofické diskurzy. Publikace se podrobně věnuje vlastnostem jazyka filozofie jako tomu, co je pro filozofii fundamentální. Autor dále připomíná, že filozofie musí popisovat svět jako celek, zabývá se i konstrukcí filozofických pojmů, ve zvláštní kapitole se věnuje tomu, co nazývá médii filozofie (ústní, písemná produkce, latina a národní jazyky apod.), které zpětně filozofii ovlivňují. Celý spis uzavírá citátem, podle kterého jediným způsobem, jak zjistit, co je filozofie, je filozofii dělat.