Tři jablka spadlá z nebe - Abgarjan, Narinè, 1971- (Astra (Prostor), 2020)
Oceněný román arménské, rusky píšící autorky s prvky magického realismu vypráví příběh silné, životem zkoušené ženy na pozadí dějinných událostí 20. století. Životem usmýkaná Anatolie Sevojancova se chystá na smrt. Nepochybuje, že má nevyléčitelnou nemoc a že to půjde rychle. Osud však pro ni má připravenou jinou cestu... Podmanivý příběh o lásce a smrti se odehrává vysoko v horách ve starobylé vesnici, kterou se světem spojuje pouze zastaralý telegraf a strmá cesta. V chátrajících domcích zůstává jen třináct stařen a osm starců, kteří nechtěli opustit hroby svých blízkých. Jejich životy se odvíjejí v souladu s přírodou a starými tradicemi. Své místo tu mají sny, věštby, zázraky i prokletí. Do tohoto uzavřeného světa pronikají události bouřlivého dvacátého století, jež poznamenávají osudy jednotlivců i celé vesnice. Autorka propojuje reálné s magickým a s jemným humorem a něhou vypráví univerzální příběh o tom, že láska vítězí nad smrtí a nikdy není pozdě... Román získal ruskou literární cenu Jasná Poljana. Nakladatelská anotace. Kráceno.