Dva cyklisté v cizím městě : Drážďanům, jako vzpomínku na události v únoru 1945 - Ditrych, Břetislav, 1942- (Epocha, 2020)
Dva cestovatelské příběhy dvou českých cyklistů jiných generací a s odlišnými vzpomínkami, kteří se pravidelně vydávají do německých Drážďan. Ten starší hledá zapomenutý čas a připomíná si život ve městě fotografiemi a vzpomínkami svých rodičů a prarodičů, a druhý, mladší, žije přítomností. Vyprávění se na jedné straně stává neobvyklým průvodcem městem před a po bombardování s doprovodným líčením válečné hrůzy dvou únorových nocí roku 1945, kdy se Drážďany staly jednou velkou ruinou s tisící mrtvými, ovšem prostupuje jej také palčivé téma - vyrovnávání se se stářím a smrtí. Nakladatelská anotace. Kráceno.