Příběh pana rytíře Vítka a jeho dcery Anežky - Motýl, Petr, 1964- (Volvox Globator, 2020)
Příběhy ze středověké Šumavy o Vítkovi z Třešňové a jeho rodu, který žil na Malém dvorci, vypráví dospělým i dětem stará zemanka. Petr Motýl prožil dětství v „bráně Šumavy“ v městečku Klatovech a v této knize se vrací do světa vyprávění, které slýchával jako malý kluk, do světa dobrodružných knih z dávných dob, které si půjčoval v klatovské knihovně. Na přelomu 13. a 14. století se odehrává historie zemanského rodu z Třešňové. Z textu čiší autorova radost z vypravěčství, po svém se pouští do starých pověstí, uvádí na stránky knihy šumavské obry, nechává zemana zpod Šumavy bojovat s Karlem IV. v Itálii, líčí krásu šumavské přírody. Hlásí se k mnohým svým literárním předchůdcům, od Zbraslavské kroniky přes Vančurovu Markétu Lazarovou po pohádky v Čechách zdomácnělého francouzského venkovana Henri Pourrata. „Na ramenou gigantů“ stojí ovšem Petr Motýl na vlastních nohou a jeho práce se stylem je navýsost přesvědčivá a osobitá. Nakladatelská anotace. Kráceno.