Prohrané války Jurije Běljajeva - Sautreuil, Pierre, 1993- (Volvox Globator, 2020)
Reportážní román francouzského spisovatele a žurnalisty mapuje životní příběh ruského gangstera a žoldáka, angažovaného v národnostních konfliktech. Bývalý policista, později mafián, předseda extrémně pravicové strany, účastník války v bývalé Jugoslávii, pokusil se i o atentát na Borise Jelcina, postupně štvanec, po němž pátrá ruská tajná služba. V 58 letech se rozhodl zapojit do válečných operací separatistů v ukrajinském Luhansku. Když se s ním Pierre Sautreuil setkává, vidí před sebou stárnoucího, unaveného muže. Mezi novinářským elévem a ostříleným žoldákem se záhy vytváří podivný vztah, na jedné straně zřejmě motivovaný potřebou konečně se někomu svěřit s temnou minulostí, na straně druhé zvědavostí, která přerůstá až do skryté fascinace. Na pozadí osobního příběhu plného otazníků defilují události, které se v Rusku odehrávaly po rozpadu SSSR, až po válku v dnešní Ukrajině. Kniha získala cenu „Prix du Réel“ za rok 2018, udělovanou textům reportážního charakteru. Nakladatelská anotace. Kráceno.