Dějiny světa : globální dějiny od počátků do 21. století. - Jockenhövel, Albrecht, 1943-; Pondělíček, Jiří; Hlavička, Jan, 1951-2018 (Vyšehrad, 2019)
Šestidílný přehled světových dějin od vzniku člověka po 21. století. První svazek sleduje lidské dějiny od samotných počátků po rok 1200 př. Kr. Úvodní kapitoly seznamují s vývojem lidského rodu a vznikem a konsolidací jazyků. Velká pozornost je věnována neolitické revoluci a jejím důsledkům. Posléze jsou představeny rané starověké kultury Předního východu a Středomoří i proměny, kterými lidstvo prošlo v důsledku objevení nových technologií a materiálů (doba měděná a doba bronzová). Následuje charakteristika nejstaršího vývoje Afriky, Číny, kultur staré Ameriky a Arktidy. - Publikace představuje úvodní část syntetického díla, založeného na nejnovějších poznatcích různých vědních disciplín. Rozsáhlý kolektiv autorů nahlíží na dějiny lidstva z globální perspektivy a usiluje o zachycení historie člověka na pozadí všech dob a kultur.