Dějiny světa : globální dějiny od počátků do 21. století. - Lehmann, Gustav Adolf, 1942-; Schmidt-Glintzer, Helwig, 1948-; Korteová, Karla, 1959-; Kolmačka, Pavel, 1962-; Sanetrník, David; Medková, Helena, 1946- (Vyšehrad, 2019)
Šestidílný přehled světových dějin od vzniku člověka po 21. století. Druhý svazek se soustřeďuje na dějiny dvou významných historických území starověku: na oblast předoasijsko-středomořskou a na region východní Asie. Publikace sleduje vývoj obou oblastí zhruba v období od 12. stol. před Kr. do 6. století n. l. V první části je vyložen vývoj v oblasti Předního východu (novoasyrská říše, Írán, starověký Izrael) a starověkého Řecka. Druhý a třetí oddíl nastiňují dějiny helénistického světa a římské říše, závěrečná část popisuje historii Indie a Číny ve sledovaném období. Vedle politických dějin autoři věnují pozornost kultuře a umění, náboženství i vývoji lidského poznání.