Šetři se, Einsteine! - Foer, Joshua (Jota, 2012)
Máte občas pocit, že jste otroky svého chytrého telefonu, Googlu nebo Wikipedie? Stává se vám, že nejste sto si vzpomenout, kde jste nechali klíčky od auta, nebo dokonce auto samotné? Nepanikařte! Inspirativní a zábavná kniha Šetři se, Einsteine! vás provede technikami, které vám pomohou obnovit netušenou kapacitu vaší paměti.   Autor se poutavou a zábavnou formou označovanou jako reality show v knižní podobě snaží zjistit, co je podstatou vynikající paměti, a vydává se jako aktivní pozorovatel na mistrovství USA v paměťových dovednostech, aby se tam setkal s lidmi disponujícími mimořádnými paměťovými schopnostmi. O rok později se na tutéž soutěž vrací znovu – nyní již jako rovnocenný soupeř a jeden z aspirantů na celkové vítězství. K úspěchu mu pomohl intenzivní trénink paměti, kdy strávil řadu měsíců studiem antických mnemotechnických metod, s nimiž se seznámil při své první návštěvě soutěže.   Foerovo podivuhodné dobrodružství, představující autorovu proměnu z chronicky zapomětlivého novináře v šampióna Spojených států v paměťových dovednostech, slouží jako zajímavý rámec objevného zkoumání onoho nesmírného, a přitom skrytého vlivu, který má paměť na každý aspekt našeho života. Knihu, která vychází ve 23 zemích a hned po vydání se stala bestselerem New York Times, můžete číst jako praktickou příručku pro zlepšení paměti i jako příběh paměti naší civilizace, antickými školami počínaje a přenosem paměti na externí disky počítačů konče.   Po přečtení této knihy už nikdy nebudete tupě stát před ledničkou a ptát se sami sebe, pro co jste to vlastně šli.