Odvaha ke svobodě - Beránek, Josef, 1968- (Vyšehrad, 2021)
Knižní rozhovor přibližuje osudy a myšlenkový svět českého křesťanského filozofa, vysokoškolského pedagoga, překladatele a bývalého politika Jana Sokola. V rozhovoru, který s profesorem Sokolem vedl publicista Josefa Beránek, jsou hlavními tématy otázka lidské svobody a odpovědnosti, stav a smysl občanské společnosti či vztah politiky a náboženství. V šestnácti kapitolách Sokol vypráví o prostředí, které utvářelo jeho postoje, popisuje svou cestu za vzděláním, hluboký vztah ke křesťanské víře, společenství lidí, v němž se pohyboval, působení v disentu i nové možnosti, které mu přinesl zvrat politických poměrů v roce 1989. Tehdy vstoupil do politiky, zároveň se však začal intenzivně věnovat pedagogické práci a budování Fakulty humanitních studií UK.