Bílý Afričan : bída a lesk svobody - Valchovník, Daniel (Pointa, 2021)
Autobiografický příběh nejen o exotickém cestování. O kuřecí farmě v Africe, manželství s cizinkou, práci snů v Evropě, ale i syndromu selhání imunity v Čechách. Život obyčejného mladíka od základu změní nabídka pracovní cesty do Mosambiku. Ze stereotypního způsobu života se na horké africké půdě stává dobrodružství. Každý den je jiný a plný mimořádných zážitků. Jenže po třech letech práce a podnikání přichází další dramatická změna - kvůli politickému převratu nechává autor v Africe úplně všechno včetně snoubenky a vrací se domů. V Česku začíná nová životní etapa, ale i v té se dějí neuvěřitelné věci. Nakladatelská anotace.