Královna Eliška Rejčka - Neužil, František, 1907-1995 (MOBA, 2021)
Historický román z českých dějin na přelomu 13. a 14. stol. se obírá postavou české královny, manželky dvou českých králů a nevlastní matky Elišky Přemyslovny. Historický román proslulého českého autora zavádí čtenáře do doby 14. století a líčí osudy fascinující české a polské královny, jež patří mezi nejzajímavější postavy české i světové historie. Rejčka byla obratnou diplomatkou, nepřítelkyní Elišky Přemyslovny, milenkou pana Jindřicha z Lipé, zakladatelkou významného kláštera, iniciátorkou vzniku iluminovaných rukopisů, které přispívaly ke vzdělanosti národa. Kromě života této výjimečné ženy se autorovi v tomto díle podařilo zachytit i dramatické zápolení přemyslovské, habsburské a lucemburské dynastie o českých trůn. Nakladatelská anotace.