Rozvoj grafomotoriky : jak rozvíjet kreslení a psaní - Bednářová, Jiřina, 1963- (Moderní metodika pro rodiče a učitele. Předškoláci a děti prvního stupně ZŠ, 2021)
Metodika rozvoje grafomotoriky dětí, jejichž vývoj v tomto směru neprobíhá přiměřeně věku. Příručka pro pedagogy i rodiče. Grafomotoriku lze chápat jako část jemné motoriky a psychických funkcí, která je potřeba při psaní a kreslení a jejíž stupeň vývoje významně poznamenává kresbu i písemný projev dítěte. Publikace se zabývá posloupností vývoje grafomotorických prvků, navozením správných pracovních návyků u dětí, které trpí nevyzrálou nebo zhoršenou motorickou koordinací. Její příčinou je nejčastěji hyperkinetická porucha ADHD (starší termín LMD - lehká mozková dysfunkce), kterou charakterizuje triáda příznaků: porucha pozornosti, hyperaktivita, impulzivita. Nedílnou součástí metodiky je soubor poznatků o lateralitě, jejích typech a druzích, vývoji i diagnostice.