Žítkovské čarování : pravdivý příběh žítkovských bohyní - Jilík, Jiří, 1945- (CPress, 2013)
Až do roku 2001, kdy zemřela v Žítkové poslední bohyně Irma Gabrhelová, existovalo na moravských Kopanicích bělokarpatského kraje uznávané a lidmi ceněné umění magie - bohyňování. Některé ženy z osady Žítkové dokázaly vidět do budoucnosti, ovládaly léčitelství, uměly přivolat lásku i zlomit kouzla bosorek. Pro radu a pomoc za nimi chodili místní i jezdili návštěvníci zdaleka. Autor, který se osobně setkal s poslední žítkovskou bohyní Irmou, napsal knihu Žítkovské bohyně (2005), ve které popisuje fenomén žítkovského bohyňování. Na ni pak navázalo Žítkovské čarování (2006), historky a ukázky textů o bohyních. Obě knihy nyní vycházejí v druhém, doplněném vydání pod názvem Žítkovské čarování.