Bohové jadeitu a stínu - Moreno-Garcia, Silvia, 1981- (Jota, 2021)
Magický fantasy román úspěšné kanadsko-mexické autorky, která čerpá z mayského folklóru, je koktejlem fantazie, mytologie a historie. Kasiopea je po smrti otce nucena žít spolu s matkou v domě svého despotického děda. Jediné, co jí zbývá, je poslouchat a doufat v lepší časy. Když náhodně otevře starou mayskou truhlu, oživí tím nejen Hun-Kaméa, Pána stínů, ale i touhu pomstít staré křivdy. Spolu se vydávají na pouť do říše mrtvých, odkud není pro smrtelníka návratu. Před námi je úchvatný příběh o lásce, zradě, odpuštění a touze po svobodě, tepající ve zběsilém jazzovém rytmu konce 20. let 20. století.