Výdech - Chiang, Ted, 1967- (Host, 2021)
Devět pozoruhodných, přemýšlivých sci-fi povídek, překračujících hranice žánru. Devět povídek z blízkých realit, v nichž je něco zásadně jinak. Ted Chiang přináší fantastické odpovědi na otázky, které nás zajímají od nepaměti, a do nich vnáší nová dilemata. Kdybychom měli k dispozici bránu v čase, daly by se vymazat naše vlastní skutky z minulosti? Nabídne-li se lidem možnost nahlédnout do nesčetných paralelních světů, jak konkrétně to dokážou využít -- anebo zneužít? A jaký by na nás mělo dopad, kdybychom získali praktický důkaz, že svobodná vůle neexistuje? Pokud ve zcela jiných realitách platí stejné fyzikální zákony, můžeme dojít ke shodnému poznání? Co když hledáme ve vesmíru inteligentní život, ale on je tu po celou dobu s námi? Nakladatelská anotace.