Sovětská zima a náčelník Apačů - Lišková, Vlasta, 1963- (Dauphin, 2019)
Deník děvčátka, dívky, posléze slečny z doby komunismu. Hledání životních cest i cestiček včetně duchovních. Příběh končí nadšením Sametové revoluce, které ale otvírá nové otázky a odpovědi - jaký bude ten ráj, co bude následovat? Hlavní hrdinka, která sama sebe (a svou sestru) stylizuje do role lišky, opatrné a střežící svůj pelíšek - své soukromí, musí překonávat dvojí handicap. Kromě své povahy, nejistoty, nedostatku sebedůvěry a nedůvěřivosti, stejně jako určitého bolestínství, je to komplex z periferie, "dalekého Západu" tehdejšího Československa. Náčelník Apačů v názvu odkazuje k postavám mayovek, které hrají v dospívání hlavní hrdinky důležitou roli. May hraje určitou roli i v hledání a objevování víry, které je jedním z důležitých témat textu. Finále textu tvoří zapojení tehdejší studentky Filozofické fakulty UK do sametového dění. "Revoluce" se pro ni stane uvěřitelnou skutečností až tehdy, když zasáhne i natolik odlišný kraj, jakým bylo její rodiště. Nadšením z revolučního dění občas probleskuje autorčina skepse a dodává líčení zemitější a zajímavější charakter. Nakladatelská anotace. Kráceno.