Praha, hlavní město dvacátého století : surrealistická historie - Sayer, Derek, 1950- (Volvox Globator, 2021)
Mozaika kulturních dějin meziválečné Prahy v rozsáhlé publikaci kanadského bohemisty. Autor si všímá především kontaktů světových surrealistů - Apollinaira, Bretona a Éluarda - s českou meziválečnou avantgardou - Nezvalem, Teigem, Toyen a dalšími. Sny a vize surreálného umění jakoby předznamenávaly světové události následujících desetiletí a působily i v době nedávno minulé. Stranou autorova zájmu nezůstala ani pražská architektura, výtvarné a filmové umění.