Temná zákoutí - Arnaldur Indriðason, 1961- (MOBA, 2021)
Detektivní román oceňovaného islandského autora z volné série, v níž kriminální případy sahají svými kořeny do válečné historie. V jednom z Rejkjavíckých bytů je nalezena mrtvola osamělého starého muže. Na stole leží výstřižky z novin, jež se týkající případu vraždy, k níž došlo za druhé světové války. Tehdy kdosi zardousil mladou dívku a její tělo ukryl u Národního divadla v Reykjavíku. Až na tyto výstřižky se v bytě starce nic podezřelého nenajde. U oběda s bývalou kolegyní Martou se o muži dozvídá vysloužilý policista Konrád. Když přijde řeč na ony novinové články, zpozorní. Na případ té mrtvé dívky si totiž velmi dobře vzpomíná ze svého dětství... Nakladatelská anotace. Kráceno.