Solaris - Lem, Stanisław, 1921-2006 (Kniha Zlin, 2021)
Napínavý sci-fi román se odehrává na jedné z vesmírných výzkumných stanic, kam ze Země přilétá nový pracovník. Nový pracovník, který přiletí na vesmírnou výzkumnou stanici, zjistí, že velitel stanice spáchal sebevraždu a že ostatní pracovníci jsou navštěvováni podivnými hmotnými přízraky, k nerozeznání podobnými lidem, s nimiž se pozemšťané kdysi znali. Sám po příletu prochází podobnou zkušeností a rozhodne se přijít těmto úkazům na kloub třeba i s nasazením vlastního života.