Írán : tisíc a jedno dobrodružství - Sladký, Jiří, 1958- (CPress, 2021)
Cestopis popisuje každodenní a všední život a kulturu v různých koutech Íránu, jeho proměnu, přírodní a kulturní zajímavosti. Nechybí ani historické souvislosti či pozorování místních obyvatel a pocity z lidské interakce.