Vědomí a realita : o mozku, duševní nemoci a společnosti - Horáček, Jiří, 1966- (Vyšehrad, 2021)
Knižní rozhovor, který vedla novinářka Daniela Drtinová s neurobiologem a profesorem psychiatrie Jiřím Horáčkem. Úvodním tématem rozhovoru, který čtenáře seznamuje s fascinujícími poznatky o lidské mysli, je lidské vědomí, jeho podstata a vztah vědomí a reality. Dalšími oblastmi, kterými se oba diskutující v souvislosti s lidským vědomím zabývají, je např. spiritualita, mýtus, krása, inteligence, psychické nemoci, souvislost mezi vědomím a organizací společnost či vědomí času a smrti.