Lockdown : útěk z Výhně - Smith, Alexander Gordon, 1979- (Fobos, 2021)
Fantasy thriller o Výhni, vězení pro mladé delikventy, které je umístěné hluboko pod zemí. Třináctiletý Alex je zloděj, ale je rafinovaně usvědčen z vraždy a odsouzen k pobytu právě ve Výhni. Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni - vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta - a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí. Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost... Nakladatelská anotace.