Strašák - Goldammer, Frank, 1975- (Vendeta, 2021)
Detektivní román odehrávající se v Drážďanech na pozadí konce 2. světové války. Město je pod palbou nepřátelských vojsk, ale místní obyvatelé žijí především velkým strachem ze sadistického vraha, který se toulá ulicemi a vraždí mladé ženy. V listopadu 1944 je život ve válečných Drážďanech téměř k nevydržení. A když se k nesnesitelným životním podmínkám ještě přidá strach z neznámého zabijáka, musí zasáhnout kriminální inspektor Max Heller. Ve městě je postupně nalezeno několik mrtvých mladých žen. Všechny byly před smrtí krutě mučeny a jejich těla jsou nelidsky zohavená. Mezi lidmi se šíří pověsti o hrozivém vrahovi - Strašákovi - plížícím se během nočních leteckých poplachů zatemněným městem. V chaotických posledních dnech druhé světové války pátrá Max Heller nejen po pachateli bestiálních vražd, ale bojuje i se svým nadřízeným, fanatickým nacistou, který evidentně něco tají. Naděje, že byl Strašák zabit při velkém bombardování města v únoru 1945, se ukáže jako lichá. Maxovo vyšetřování tudíž pokračuje i po obsazení Drážďan Rudou armádou.... Nakladatelská anotace.