Michelangelova inkvizice - Strukul, Matteo, 1973- (Kontrast, 2021)
Historický román uznávaného italského autora nás zavádí do Říma první poloviny 16. století, kdy je Michelangelo Buonarroti po letech přinucen dokončit náhrobek papeže Julia II. Ve věku šedesáti sedmi let je Michelangelo nucen dostát svým závazkům: dokončit náhrobek Julia II. Avšak Michelangelo se nachází v hledáčku Inkvizice. Jeho přátelství s krásnou Vittorií Colonnou nezůstává bez povšimnutí. Kardinál Gian Pietro Carafa, nechává markýzu sledovat s cílem odhalit místo, kde se schází stoupenci sekty „Spirituali“ Reginalda Polea, jež vyzývá k návratu k evangelické prostotě ve městě, kde je prodej odpustků na denním pořádku. Právě Řím, plný neřesti a násilí Lancknechtů, se stává krutým a zároveň nádherným dějištěm příběhu, ve kterém se prolínají osudy Malasorte, mladé zlodějky, Vittoria Corsiniho, kapitána Svatého oficia, Vittorie Colonny, markýzy z Pescary, a samotného Michelangela Buonarrotiho. Pronásledován Inkvizicí a zadavateli zakázek pojímá největší umělec křesťanství konečnou verzi náhrobku Julia II...Nakladatelská anotace. Kráceno.