Hardcore historie : jak apokalyptické momenty dějin formovaly lidstvo - Carlin, Dan, 1965- (History (Jan Melvil Publishing), 2021)
Autor vypráví dávno minulé příběhy a ukazuje, že se snadno mohou stát scénáři naší budoucnosti. Co všechno se můžeme z trosek vyspělých civilizací dozvědět sami o sobě? Naše planeta už zažila mnoho slavných impérií pyšnících se velkoměsty, vyspělou kulturou i neporazitelností. A taky jejich strmé pády a zapomnění. Kniha hledá mimo jiné odpovědi na provokativní otázky: Rodí tvrdá doba tvrdé lidi? A doba spokojeného blahobytu lidi změkčilé? Proč zkolabovala celá středomořská civilizace doby bronzové? Jak změnily morové rány středověkou společnost a další běh světa? Znamenal pád Římské říše pro její obyvatele pohromu, nebo vítanou změnu? Ochrání nás hrůza z nukleárních zbraní před další světovou válkou? Kolikrát jsme už stanuli na jejím prahu? Nakladatelská anotace. Kráceno.