Básně k pohlazení - Urban, Petr, 1985- (Epocha, 2021)
Sbírka veršů přináší především lehce humornou poezii, vycházející z úsměvně pojatých intimních či milostných situací a vztahů. Soubor Petra Urbana, doprovázený adekvátním ilustračním doprovodem Oldřicha Jelena, pojednává převážně o lásce a mezilidských vztazích. Nejsou v něm ovšem žádné vypjaté či drásavé situace, verše spíše vycházejí z letmých setkání a doteků, z přátelských diskusí i z nesmělých rozhovorů nad šálkem kávy. Drobné epizody autor popisuje s laskavým pochopením a tato skutečnost odráží jeho záměr, aby básně vedly k vlídnému úsměvu či k jemnému pohlazení.