Listopád - Mornštajnová, Alena, 1963- (Host, 2021)
Román vypráví příběh dvou žen ve světě, ve kterém události listopadu 1989 místo kýžené svobody přinesly jen tvrdší diktaturu. V noci z dvacátého šestého na dvacátého sedmého listopadu roku 1989 vyvlekli vojáci ve všech zemích Varšavské smlouvy muže a ženy ven z jejich domovů jen v pyžamech a nočních košilích a spoutané je naložili do vojenských transportérů. Jednou z těchto žen je i Maja, která tak ze dne na den přijde o manžela i dvě malé děti. V ženské věznici jí naději dodávají jen dopisy, které píše své dceři Leničce. V nově zřízené "ozdravovně" mezitím vyrůstá malá Magda. Tu rodičům odebrali, aby se v dospělosti přidala k nové generaci komunistických kádrů. Jejich příběhy k sobě mají velmi blízko, dokáží si ale k sobě najít cestu?