Sestry z Osvětimi : pravdivý příběh rodiny, která poskytovala úkryt židovským uprchlíkům v samém srdci nacistického území - Iperen, Roxane van, 1976- (Euromedia Group, 2021)
Literární zpracování odbojové činnosti nizozemských sester Janny a Lien Brilleslijperových, které během druhé světové války poskytovaly úkryt Židům, dokud nebyly odsunuty do tábora v Osvětimi. Hlavními aktéry příběhu, založeného na skutečných historických událostech, jsou dvě mladé židovské sestry Janny a Lien, které za druhé světové války žily ve vile ‘t Hooge Nest v nizozemské oblasti Het Gooi. Navzdory tomu, že byly samy v ohrožení, poskytovaly úkryt dalším Židům. Desítky uprchlíků tak žily nepříteli přímo před nosem. V komunitě panovalo přesvědčení, že válka brzy skončí, přesto byly sestry nakonec prozrazeny a odsunuty do Osvětimi. Zde se jejich příběh prolnul s rodinou Anny Frankové. Janny a Lien Brilleslijperovy i Anna a Margot Frankovy se snaží přežít, podaří se to však jen prvním dvěma. Nakladatelská anotace.