Město bez války - Ponomareva, Svetlana Vital‘jevna, 1976- (Fragment, 2021)
Dystopický román ruských autorů, ve kterém patnáctiletý žoldnéř Saša poznává cenu přátelství i lidského života v zemi zmítané válkou. Sašův děda byl hrdina. Sašův táta padl jako hrdina, když zabránil atentátu na Vůdce. Zdálo se, že Saša bude následovat v jejich šlépějích a stane se elitním vojákem Vůdcovy gardy. Jenže následkem nedorozumění ho s nálepkou zrádce vyhodí z vojenské školy, a Saša je tak nucen přidat se ke skupině žoldáků na okraji města. Tam, v polorozpadlých budovách za ostnatým drátem, poznává nejtemnější stránky války - hlad, bídu, všudypřítomnou smrt. Až jednoho dne znovu uslyší dávno zapomenutou legendu o jiném městě, o městě s vysokými sněhobílými domy, o městě, kde není válka a všeho je dostatek. Jenže takové město podle Úřadu neexistuje...