Půl žlutého slunce - Adichie, Chimamanda Ngozi, 1977- (Host, 2021)
Román o osudu sester-dvojčat je situován do Nigérie 60. let 20. století, kdy zde probíhala občanská válka. Roku 1966 došlo v bývalé britské kolonii k vojenským převratům, které vyvolaly chaos a krveprolití. Následky kolonialismu i rozdíly mezi příslušníky různých kmenů vedly k pronásledování a masovému vraždění Igbů v severních oblastech. Uprchlíci nalezli útočiště v jihovýchodní části Nigérie, kde vyhlásil podplukovník Ojukwu samostatnou Republiku Biafra. Vypukla válka s federální armádou. Na pozadí krutých událostí se odvíjejí a vzájemně ovlivňují osudy dvou nadaných dcer bohatého náčelníka z Lagosu, které vystudovaly vysokou školu v Londýně, dále docenta matematiky na univerzitě ve městě Nsukka, anglického novináře a spisovatele, toužícího napsat o Nigérii román, i učenlivého dospívajícího sluhy, opouštějícího chýši rodné vesnice. Mladá nigerijská autorka získala za působivý román v roce 2007 prestižní cenu Orange Prize for Fiction, určenou nejlepším anglicky píšícím spisovatelkám.