Sedm zákonů : jak se civilizace rodí, rostou a upadají - Bárta, Miroslav, 1969- (Jota, 2021)
Významný český egyptolog a archeolog zkoumá civilizace v rámci dlouhých časových řad, z nichž vyplývá, že civilizace se nevyvíjejí náhodně, ale podle určitých pravidel. Monografie se věnuje sedmi obecně platným zákonům vývoje civilizací. Má zároveň aktuální rovinu: naznačuje, jak dnešní svět chápat v souvislostech a co lze udělat, aby byl tento svět lepší.