Kůň Převalského - Lunde, Maja, 1975- (Kontrast, 2021)
Příběh celého druhu divoce žijících koní je třetím titulem autorčiny volné environmentální trilogie. Kůň Převalského je příběh o opravdu posledních divoce žijících koních. Tito koně byli vykresleni v jeskynních malbách ve Francii před mnoha tisíci let a žili po staletí na mongolských stepích, ale během dvacátého století byli vyhubeni všude na světě, kromě evropských zoo a rezervací. Ve třech silných příbězích doprovázíme zoologa Michala z Petrohradu, který v roce 1880 odjíždí do Mongolska lovit koně, veterinářku Karinu, která pracuje na navrácení koní zpět do stepí po rozpadu Sovětského svazu, a Evu, která v roce 2064 bojuje o to, aby mohla zůstat žít na opuštěné přírodní rezervaci v Norsku, zatímco se společnost a příroda kolem ní rozpadají. Život lidí, zvířat ani divokých koní ve výběhu nemůže pokračovat tak, jako dřív. Nakladatelská anotace.