Bratrstvo růžového kříže : mordy v časech císaře Rudolfa II. - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2021)
Román z autorovy série rudolfínských detektivek líčí případ tajemného heretického bratrstva. Prahu na sklonku 16. století vyděsí letáky záhadného Bratrstva růžového kříže, které se přes noc objevují na vratech kostelů. Slibují příchod dne osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti. Jezuita Augustin Brecht z nich však vyčte i útok na svůj řád a obrací se na zemský soud, aby původce letáku vypátral a potrestal. Pátráním je pověřen soudní písař Lukáš Trobl z Květnice, který má však ze svého úkolu pramalou radost. Nikdo totiž, dokonce ani vždy dobře informovaný dvorní lékař Michael Maier, o přítomnosti bratrstva v Praze nic neví. Jenže brzy začne ve městě někdo vraždit a u svých obětí zanechává vzkaz s růžovým křížem a písmeny R a K. Znamená to snad, že jsou tajemní bratři pachatelé těchto strašlivých zločinů? Lukášovi se to nezdá, spíše mu připadá, jako by si někdo vyřizoval účty a využíval lidské důvěřivosti. Ale jak má zjistit pravdu? Nakladatelská anotace. Kráceno.