Modrý sen - Horák, Jiří, 1940-2004 (Jiskrová Jaroslava - Máj :, 2006)
Chlapci se přihlásili do této školy proto, aby si splnili svůj sen o létání. Těsně před maturitou se dozvěděli, že do Leteckého učiliště se dostanou jen ti, kteří odmaturují s vyznamenáním, ostatní budou převeleni k jiným jednotkám. Chlapci to cítí jako podraz a odhodlají se k zoufalému činu - získat ze zamčeného sejfu maturitní otázky. Podaří se jim to, ale dojde k malé chybě, kvůli které se jejich čin provalí. Autor popisuje charaktery jednotlivých chlapců, kterým jde o všechno i charaktery vyšetřujících důstojníků.